Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesinin ev sahipliğini yaptığı “III. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi” 6 Kasım 2015 Cuma günü gerçekleştirilen açış töreni ile başladı. Kongre, 6-8 Kasım 2015 tarihleri arasında “Cerrahi Bilimler” temasıyla yapılacak. Bu sene üçüncüsü yapılan kongreye 23 üniversiteden toplam 408 öğrenci katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Stajyer Dr. Ahsen Gür kongrelerin tıp dünyasındaki bilimsel gelişmelerin takibi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Gür, “Bizler Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri olarak, fakültemizi en iyi şekilde tanıtmak, gelecekteki meslektaşlarımızla tanışabileceğimiz bir ortamda bulunmak, hekimlikteki usta-çırak ilişkisinde bizlere yol gösterici olan hocalarımızın tecrübelerinden faydalanabilmek, geleceğin hekimleri olarak sadece ders çalışılan ortamlar içine kapalı kalmadan bilimsel, kültürel ve sosyal alandaki gelişimlerimize ufak da olsa bir katkıda bulunabilmek amacıyla bu kongreyi planladık. 6 aylık bir çalışma sonucu kongremizi üçüncü kez gerçekleştiriyoruz” dedi.

AKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Sungur ise cerrahi bilimler temalı kongrede cerrahi bilimler ve cerrahiye yaklaşım konusunda öğrenciler ve misafir öğretim üyelerinin sunumları ile birlikte öğrencilerin pratiklerini geliştirebilecekleri çalıştaylar yer alacağını belirtti. Sungur, 3 gün sürecek olan kongrede birinci ve ikinci gününde toplam 8 oturumda 19 sözlü sunum, bir konferans ve 8 çalıştayın gerçekleştirileceğini kaydetti. Oturum konuları arasında travma cerrahisi, obezite cerrahisi, robotik cerrahi ve jinekolojik onkolojik cerrahinin yer alacağını ifade eden Songur, “Kongremize toplam 408 öğrenci kayıt yaptırmıştır. 23 üniversiteden toplam 167 öğrenci üniversitemiz dışından kongreye katıldılar. Ayrıca 30 öğretim üyemiz de panel ve çalıştaylara destek sağlayacak” diye konuştu.

Afyonkarahisar Tabipler Odası Başkanı Dr. Murathan Leblebicioğlu ise konuşmada Tıp Fakültesinin kuruluşundan günümüze kadar yaşadığı gelişime şahit olduğunu söyledi. Leblebicioğlu, “Tıp Fakültesinin kuruluş aşamalarında ben devlet hastanesinde yönetici pozisyonundaydım. Sayın rektörümüzle o dönem birlikte çalışmalarımız oldu. Tıp Fakültesinin o günlerden bu günlere gelişini, sürekli gözlemledim. AKÜ Tıp Fakültesinin geldiği nokta bizler için gurur verici bir nokta” dedi.

13 yılda 471’i pratisyen 259’u uzman 730 mezun

Kongre Onursal Başkanı Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise 1998 yılında kurulan Tıp Fakültesi’nin 128 öğretim üyesi, 6 öğretim görevlisi ve uzman ile 175 araştırma görevlisi ile eğitim faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. Solak, “Tıp Fakültemiz 1998 yılında kuruldu. 22 Eylül 1999’da şehir merkezindeki bir binada poliklinik hizmetine başladı. 2001 yılında öncelikle tıpta uzmanlık eğitimine başladık. Ardından da 2002-2003 yılında ise tıp doktorluğu eğitim programını başlattık. Halen bu fakültemizde 128 öğretim üyesi, 6 öğretim görevlisi ve uzman ile 175 araştırma görevlisi ile eğitim öğretim faaliyetleri sürmektedir” dedi. 13 yıldır hizmet veren tıp fakültesinde toplam 8 dönemde verilen 471 hekim ve 259 uzman hekimin Türkiye genelinde sağlık hizmeti verdiğini kaydeden Solak, AKÜ Tıp Fakültesinde toplam 34 ana bilim dalında uzmanlık eğitimlerinin de sürdürüldüğünü ifade etti.

Engelsiz ve çevreye duyarlı bir üniversiteyiz

Solak, AKÜ Tıp Fakültesinin son 7-8 yıl içinde önemli ilerleme kaydettiğini belirterek, 250 Yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile birlikte 90 bin metrekarede hizmet verildiğini dile getirdi. Solak, şu bilgileri paylaştı:

“13 yılı aşkın eğitim veren bu fakültemizde halen 8 dönem mezun ile birlikte 471 genç hekim ve 259 uzman hekim AKÜ Tıp Fakültesi bünyesinden mezun oldu ve ülke sathında hizmete geçti. Diğer taraftan tıp fakültemizde 34 ana bilim dalında başarı ile uzmanlık eğitimleri sürdürülmektedir. 850 tıp eğitim öğrencimiz ve 170 tıpta uzmanlık eğitimi gören öğrencimiz şu anda bünyemizde eğitim almaktadır. Kuruluşundan bu yana hızlı bir ilerleme gösteren tıp fakültemiz son 7-8 yıl içinde ciddi atılım gösterdi. Son 4 yıl içinde anfi dersliklerimiz dahil olmak üzere, poliklinik binamız dahil olmak üzere özellikle 250 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanemiz olmak üzere yapılanmasını hızla sürdürdü. Bugün itibariyle 90 bin metrekare kapalı alana ulaştı. Bununla yetinmeyerek kampüslerimizi yerli ürünümüz olan jeotermal kaynağımız ile termal ısınmaya geçirdik. Şu anda hem Ahmet Necdet Sezer Kampüsümüz hem de tıp fakültemizin bulunduğu kampüs jeotermal kaynaklardan ısınmaktadır. Temiz çevre mantığından hareket eden bir üniversite olduk ve devamında da bütün binalarımızı engelsiz hale getirdik. Hem engelsiz hem de çevre duyarlığı olan bir üniversite olduk.”

2017’de hizmete girecek olan Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi 30 bin metrekare

Solak, AKÜ Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi’nin 2017 yılında gerçekleştirilecek olan açılışından önce Aralık sonu itibariyle ilk olarak Radyoterapi ve Nükleer Tıp Merkezi’nin hizmet vermeye başlayacağını belirterek sadece bu ünite için 31 milyon TL harcama yapıldığını açıkladı. Solak konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Onkoloji ve Hematoloji Hastanemizin de inşaat çalışmaları çok hızlı gidiyor. Radyoterapi ve nükleer tıp ünitemize bugün itibariyle 31 milyon TL para harcadık. Çalışmalarımız hızlandı. Değişik nedenlerle bir problem olmazsa Aralık ayının son haftasında tüm cihazlarımız yerine yerleşecek ve ardından optimizasyon, kalibrasyon ve validasyon çalışmaları yapılacak. Ocak-Şubat ayları içinde de ilk tedaviye başlayacağız. Giderek artan bir hizmeti de başta Afyonkarahisar olmak üzere çevrede bize kim başvuruyor ise hepsine Onkoloji ve Hematoloji alalında tanı ve tedavi hizmeti vereceğiz. Ana hastane kısmında fore kazık çalışmaları başladı. 860 fore kazık üzerine inşa edilecek 30 bin metrekarelik bir hastaneden bahsediyorum. Şu anda fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanemizin toplam alanı 32 metrekare. Aynı büyüklükte bir onkoloji ve hematoloji hastanesi ayrılan bir alan var. 2017 yılı baharında hizmete açacağız.”

Hedef Türkiye’deki doktor diplomalarının AB’de geçerli olması

Tıp eğitiminin rastgele bir eğitim olmadığını dikkat çeken Solak, bu nedenle YÖK bünyesinde bir takım çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Solak, “Üniversitelerarası Kurul’un bir alt birimi olan Tıp Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi’nin dönem başkanı olarak da çekirdek eğitim programlarını hızla sürdürüyoruz. Bu bağlamda tıp eğitimine yönelik çekirdek eğitim programını tamamladık” dedi. Solak, uluslararası şeffaflık ve akademik/mesleki tanınırlık sağlamayı (diploma, derece, sertifika vb) amaçlayan diplomanın yansıra verilen tamamlayıcı nitelikte bir belge olan diploma ekinin alındığını da ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bunun yanında diploma ekini almış bulunmaktayız. Tıp öğrencileri için diploma eki önemli. Şubat 2008’de YÖK’ün çıkardığı yönetmelik çerçevesinde başta tıp eğitimi olmak üzere sağlık ile ilgili 6 alanın Avrupa Birliği müktesebatına ayarlaması yapılarak çerçeve programları yayımlandı. Ardından çekirdek eğitim programları bu çerçeve yönetmeliğe göre adapte edildi. Akabinde diş hekimliği, hemşirelik, ebelik ve şimdi de eczacılık bu hafta değerlendirerek YÖK’e sunacağız. Bizim diplomalarımızın artık sadece ulusal bazda değil, bölgesel ve uluslararası bazda da artan yapıda kabul edilmesini, değer kazanmasını bizlerden mezun öğrencilerimizin Avrupa’nın herhangi bir ülkesine gittiklerinde diplomalarının geçerliliğin sağlanması için azami gayret gösteriyoruz.”

Açılış törenine AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Tabipler Odası Başkanı Dr. Murathan Leblebicioğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Prof. Dr. Hilmi Uçan, Prof. Dr. İsa Sağbaş, AKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Songur, öğretim üyeleri ve tıp fakültesi öğrencileri katıldı.

12 Kasım 2015, Perşembe 203 kez görüntülendi